Hagedagbok
Følg med i vår serie om hagen der vi hver måned tar for oss hva som er viktig å passe på akkurat da. Denne hagedagboken passer for alle, enten du har stor eller liten hageflekk eller har en terrasse der du kan ha krukker og blomsterkasser. Egenproduserte grønnsaker, urter og blomster er en morsom hobby! Sett av litt tid, og planlegg våren og sommerens avling både inne og ute. Utstyr til til dette kan du bestille over internett eller besøke ditt nærmeste hagesenter. Med gamle melkekartonger kan du også fint så det du måtte ønske og senere sette det ut i bed i hagen eller i krukker. Mer inspirasjon med gode linker om hagestoff finner du på vår linkside.Hagen - ditt paradis

Mars April Mai Juni Juli August September Oktober
Smart vanningsstasjon for terrasse og hage
Med en smart vanningstasjon, sparer du både tid og vann. Vanningstasjonen vanner blomstene mens du er på ferie eller jobber overtid. Systemet kan brukes både i hage og på terrasse. Vanningstasjonen Auto AquaPod 10 fra Hozelock er en miljøvennlig vanningsstasjon. Den er enkel å installere og enkel å utvide til å omfatte flere krukker eller blomsterbed. Slik funger vanningstasjonen: Vanningscomputer som er batteridreven monteres på vannkran og programmeres til å vanne når du ikke er hjemme. Før slangene til de forskjellige krukker og bed. Koble så slangen til AquaPod og plasser dryppe-pinne der du ønsker. Systemet kan enkelt vokse og endre i tak med dine hage/terrasse til både ampler og hekk. Viktig å lagre systemet når sesongen er over innendørs for å hindre frost. Selges hos www.oasenhageland.no , www.bogront.no med fler.

Drømmebenk
En vakker benk gir plass til hvile og drømmer. Denne benken kan du lage rundt et epletre eller kastanjetre. Her kan du sitte og drømme og legge planer for dagen og livet.
En slik benk kan egentlig lages av gamle materialer som ligger i garasjen, men av en eller annen grunn blir det bare utsatt år etter år. Kanskje denne drømmebenken er noe for deg også? Den passer like godt hjemme som på hytta og for deg som har en terrasse snekret rundt et vakkert tre, la deg inspirere og lag deg denne drømmebenken i sommer..... Dette bildet kommer fra Impressionen. Når det gjelder materialer er impregnerte treverk eller sibirsk lerk nydelig som er helt vedlikeholdsfritt og får en vakker grå patina med årenes bruk. 

Blikkfang ved inngangspartiet
Nostalgiske trådkurver er vakre blikkfang ved inngangspartiet, på terrassen og passer like godt hjemme som på hytta samt ved garasjen.  Disse supersøte kurvene får du bestilt hos Impressionen. De er ekstra søte med brune leirkrukker og nostalgiske sommerblomster som rosa, røde og hvite hengepelargonia og hengepetunia.
Drømmen om eget svømmebasseng?
Har du i mange år drømt om eget badebasseng i hagen eller på hytta, kanskje denne sommeren er tid for å realisere drømmen? Det finnes mange forskjellige løsninger på markedet. Før du velger hvilket basseng som passer i din hage, ta kontakt med din kommune for å sjekke hvilke typer basseng som er søknadspliktige.

Du kan velge mellom byggesett som du setter rett på plenen der du kan bygge en terrasse rundt svømmebassengen. Eller du kan velge støpt eller prefabrikkert, det vil si at du må få et firma til å grav plass til svømmebassenget. Et støpt svømmebasseng er dyrere å få laget, men i forhold til prefabrikkert er det meget holdbart. Et prefabrikkert basseng kan man enten grave ned eller sette rett på plenen. Husk å velge riktig materialer når du skal kle inn et badebasseng. Velg materialer som tåler fukt og vann som f.eks impregnert materialer eller sibirsk lerk som er vedlikeholdsfritt og får med årene en fin grå patina eller kjernefuru. Av hensyn til sikkerhet, er det viktig å beskytte et basseng og da er sikkerhetsduk kanskje den beste løsningen, enten du velger manuell eller elektrisk løsning. Duken beskytter mot blader og pollen samt beskytter mot at barn kan falle i vannet. Belysning i basseng er både dekorativt og gir bassenget en vakker farger. Det finnes flere løsninger når det gjelder oppvarming av bassenget. En varmepumpe er kostbar investering, men  er mer effektiv i drift enn en strømkolbe. En annen løsning er solvarmematter som fungerer som solcellepanel, der mattene som ligger i solen blir varmet opp av solen og varmer vannet som pumpes tilbake til bassenget. Vedlikehold er viktig av et basseng uansett hvilken type basseng du velger. Renseanlegg holder vannet rent det samme gjør også klor eller kjemikalier for å holde bassenget fritt for bakterier og alger. Når høsten kommer, tapper du bassenget og renser det samt dekker til med sikkerhetsduken og gjør det klart for en ny bade sesong neste år.

Linker:
www.byggesak.no

www.transmekano.se
www.poolkungen.se
www.pools.no
www.partnerline.no
www.nvg.no
www.pahlen.no
www.bassengkonsulenten.no

Spring Bell
Spring Bell er navnet på denne  vakre stauden med de nydelige lyseblå klokkene. Den tilhører Campanula familien som finnes i flere vakre farger. Spring Bell er også en staude og kan plantes ut i bed eller krukker. Med plastposer rundt blomstene vil de trives i denne hvite kassen en stund før de plantes ut til en krukke. De lyseblå klokkene minner om den vakre villblomsten blåklokke. Lyseblått er nydelige blikkfang på terrassen og i hagen.
Lyst på lysthus?
Drømmer du om lysthus, da er kanskje dette lysthuset midt i blinken for deg? Dette lysthuset er vakkert. Det er litt lite, så når du først bruker tid og penger på et lyshus, lage det på 15m2 som er grensen for frittstående bygg uten byggetillatelse. Da kan du ha plass til flere personer og får litt flere bruksmuligheter. Lysthus finnes i forskjellige størrelser og design og prisklasser. Flere linker på lysthus finner du her samt en fin gjør det selv oppskrift finner du her.

Spesialdesignet fuglehus med sjel
Her er fuglehuset for deg som vil ha fuglehus som matcher huset ditt. De finnes i flere utførelser, design og farger. De kommer fra det svenske firmaet Wildlifegarden. Du kan velge mellom 14 forskjellige utforminger og du kan også lage ditt eget hus. I samme design tilbyr de supersøte postkasser som matcher fuglekassene. Dette er virkelig kule gaver til en som har alt. De selger også termometer, dekorasjonsdyr og fuglebad. De har en egen nettshop der du kan bestille disse morsomme produktene. Les mer her.
Interiørtips på nett
Her kommer tips til nettsteder innen interiør. Denne gang har vi besøkt nettsiden til den svenske nettbutikken Trädgårdsliv. Her finner du alt du trenger for en landlig stil enten du har liten eller stor hage. De har lekre fuglehus, lykter, epleskreller, vakre flaskeholdere, stettefat....  Les mer her.
Skogens gull
Sommer går mot høst. De vakre fargene i skogen gir inspirasjon til lange turer enten du liker å bruke sykkel eller joggesko. Skogen er full av gode opplevelser. En skogstur langs en tursti eller skogsbilvei er en smart vei for å fjerne stress. Samleinstinktet til urkvinnen kommer frem om høsten.  Finn frem bøtte og fyll sekken med alt fra blåbær, tyttebær, bringebær, multer, skinntryte, svartsurbær eller kanskje du er heldig og finner kantarell. 

Høstens bær er viktige råvarer i vårt kosthold. De kraftige antioksidantene styrker kroppen og gir oss ekstra overskudd.  Sett av litt tid, enten du høster det du har i hagen av bær eller går i skogen og samler skogens gull. Samle og lage syltetøy, saft eller frys de ned til høstens og vinterens havregrøt, müsli, muffins, rundstykker, brød, kaker eller desserter. Det finnes mange gode bøker om bær fra skog og hage;

www.tunforlag.no – Norske bær fra natur og hage
www.cappelendamm.no - Tutti Frutti
www.frukt.no  oppskrifter om bruk frukt og bær

Fuglebad
Fuglebad får du kjøpt hos de store hagesentrene i forskjellige størrelser, materialer og prisklasser samt utvalgte interiørbutikker og på nett. Bildet til venstre viser et fuglebad til en snill pris som du finner det hos Nille. Fuglebad er et vakkert blikkfang i både hagen og urtehagen. I Feng Shui gir vann i hagen god energi. Er du på jakt etter en spesiell gave til en som har bursdag nå, kanskje et fuglebad er sommerens gave? Bak fuglebadet skimtes kirsebærtreet som snart blomstrer. Fuglebad er like vakkert enten du setter det ved inngangspartiet, terrasse, balkong eller i hagen.
Blomstrende hegg
Hegg er et vakkert tre som finnes i mange hager. Hegg er et vakkert løvtre med nydelige hvite blomster. Hegg kan bli opptil 18 meter høy og har ofte flere stammer. Dette flotte løvtreet har flere bruksområder som alt fra instrumenter til saft, vin og likør. Mange hageeiere blir dessverre utsatt for Heggspinnmøll. Det er vanskelig å bli kvitt Heggspinnmøll, et tips er å spyle det kraftig med vann. I folketro ble heggebark brukt mot gikt, hevelser og brannsår. Kilde: Wikipedia Les mer om hegg her.
Velkommen sommer
En vakker inngangsdør er et flott blikkfang i et inngangsparti. Gamle hus som for eksempel sveitershus har ofte dobbeltdør. Bildet viser en vakker dobbelt speildør som er grønnmalt. Den passer husets stil. Det finnes mange vakre inngangsdører både med og uten glass. En krans av kirsebærkvister og hvite kirsebærblomster er et dekorativt blikkfang. Kransen kommer fra Ikea. Med søte silke og fløyelsbånd som man binder rundt og henger ned fra kransen kan man raskt dekorere en helt grønn krans.En vakker krans eller kurv med blomster gir en god
velkommenfølelse til et hus og forteller også noe om de som bor i huset. Blomster gir alltid god energi og er vakre blikkfang. Pelargonia i sinkkrukker ved inngangsparti passer godt en landlige stil.
Vår - Plantetid - lag din egne plantepotter selv
Det er endelig vår og tid for å så sommerens blomster og grønnsaker. Den smarte boken Brukt på nytt gir tips til hvordan lage dine egne plantepotter. Slik lager du plantepotter: riv eller klipp en remse med papir som du legger rundt en firkantet eller rund en flaske eller melkekartong
Lim så enden og bunnen med en god tape og på 1-2-3 har du laget en plantepotte. Fylle den med såjord og så det du vil. Sett plantepottene på et fat. Vann forsiktig og sett fatet på et varmt rom i nærheten av vinduet slik at de får mest mulig sollys. Klipp ut små skilt av brunt papir som du skriver navnet til blomstene/grønnsakene og fest de på en tannpirker og sett forsiktig i jorden. Ja, nå er det spennende å følge prosessen når alt begynner å spire. Dette gir herlig vårfølelse og er en morsom aktivitet for hele familien både hjemme og på hytta. Les mer hagestoff her.
Stemning ved inngangspartiet
Inngangspartiet er en viktig del av en bolig. En vakker hvit lykt pynter opp ut på den gamle hvite benken ved inngangspartiet. Det ble lekkert med hvit lykt i hvit snø.  Hvite lykter får du kjøpt på Skeidar, Ikea og Plantasjen. De andre interiørkjedene har sikkert også hvite lykter. Ellers er det jo enkelt å ta en lykt man har og ta ut glassene eller dekke de til med papir og spraye med hvit spraymaling. Lykter er også vakre blikkfang og er dekorative detaljer på terrassen og i hagen.
Vakkert blikkfang
ved inngangsdøren

Inngangspartiet er en viktig del av boligen din. Her kan du med en fin krukke året rundt gjøre boligen til et hyggelig ansikt utad. Krukker finnes i forskjellige prisklasser, materialer og størrelser. Velg en krukke som passer stilen på din bolig. Bildet til venstre viser en fin gråhvit krukke fylt opp med buskbum og Eføy. Forny krukken i takt med årstidene og de forskjellige høytider gjennom året. Lykter er dekorativt og finnes i flere forskjellige materialer, størrelser og prisklasser. Her er forslag til fire forskjellige krukker, enten du liker elegant, romantisk, rustikk eller nostalgisk julestemning ved din inngangsdør.Elegant krukke

Her har du bilde av krukken pyntet med 3 dekorative julekuler i gull (Plantasjen) og 1 gullengel. En stor sort lykt med et stort kubbelys i gull gir et elegant uttrykk. Pynt gjerne døren med en krans der du tar igjen de samme fargene som er i krukken. En grønn buskbumkrans pyntet med brede bånd i gull og sort fløyel gir et elegant uttrykk.  

 

Romantisk krukke
Her har du bilde av krukken pyntet med 3 forskjellige typer hvite jule kuler (Ikea, Plantasjen). En stor hvit lykt med 2 hvite lys gir et romantisk uttrykk. Pynt gjerne døren med en krans der du tar igjen de samme fargene som er i krukken. En grønn buskbumkrans pyntet med brede bånd i hvit silke og blonder gir et romantisk uttrykk. 

Nostalgisk krukke
Her har du bilde av krukken pyntet med 3 antikkfargede jule kuler (Skeidar) og 2 telys på stang i sink (Ikea) 2 lykter i sink med hvite telys gir et romantisk uttrykk. Pynt gjerne døren med en krans der du tar igjen de samme fargene som er i krukken. En grønn buskbumkrans pyntet med brede bånd i sølv og hvitt gir et nostalgisk uttrykk. 

Rustikk krukke
Her har du bilde av krukken pyntet med 3 store kongler (skogen eller hobbybutikk) og 2 tovede røde jule kuler (Plantasjen). 2 store og røde lykter med røde lys gir den riktige julestemningen for deg som liker rustikk jul. Pynt gjerne døren med en krans der du tar igjen de samme fargene som er i krukken. En grønn buskbumkrans pyntet med brede bånd i rutede i rødt og hvitt gir et rustikk uttrykk. 

Skap din egen sommeroase
Sommer er vel årets beste tid for uteliv. Har du terrasse eller en hageflekk der du bor, sett av en liten sone for solseng. Skap forskjellige soner i uterommet ditt. Lag en sone for urter, tomater, jordbær og bærbusker hvis du liker å høste din egen lille avling i løpet av sommeren. Lag en sone for blomster der du velger blomster med dine farger og gjerne krukker i forskjellige høyder som lager en fin gruppe og sett gjerne en eller flere lykter sammen med gruppen av blomster.
Velg farge og stil på krukkene som passer ditt uterom. Det skaper spennende og personlig utemiljø. Lag sone for en spiseplass med grill og utekjøkken hvis du har plass til det.  Lag sone for din egen sommeroase og en solseng er jo perfekt for å finne roen ute, enten du vil lese eller bare slappe av og lytte til fuglene. Solseng finnes i flere forskjelle materialer som hardwood, hvitmalt furu, stål, vedlikeholdsfri rotting eller plast i flere farger. Solseng finnes i alle prisklasser, velg den solseng som passer deg og ditt uterom. Solseng (Jysk) på bildet er i hvit plast og er lett å rydde bort og lett å flytte på. Solsengpute (Jysk)i striper i hvitt og grått samt dekor i sort er lekkert til hvit solseng. Sammen med den hvite solsengen passer hvite store krukker (Ikea), hvit og stripete puter (Ikea) samt hvitt og lunt teppe (Kid).
Tid for uteliv...
Mai er endelig tid for å starte utesesongen. Enten du har stor terrasse, balkong eller hage, lag deg soner for din uteplass.
Utekjøkken er en hyggelig og morsom omgivelse å lage mat i. Utekjøkken finnes i flere størrelser og prisklasser. Velg gjerne et funksjonelt trancherbord f.eks modell Flytta fra Ikea i børstet stål med hjul og skuff samt hyller er et rimelig og funksjonelt bord. Når utesesongen er over, tar du med deg bordet inn og du har et smart ekstra bord til spisestuen når du har gjester, eller trenger et ekstra urtebord på kjøkkenet.

Har du lyst på ny grill, velg grill som passer ditt behov.  Følg med hos de store kjedene som Plantasjen, Jernia, Coop, Smart Club og Byggmakker for gode tilbud på gassgrill, elektrisk grill eller kullgrill. Lag soner på uteplassen din, en sittesone, en grillsone med plass til urter i krukker enten du henger de på veggen eller setter de ved siden grillen. Velg blomster og planter til uteplassen din som passer ditt behov. Er du mye hjemme, kan du investere i flere krukker i forskjellige høyder med sommerblomster og prøv ut bærbusker som blåbær. Er du lite hjemme, velg gjerne vakre silkeplanter som gjør uteplassen vakker og vedlikeholdsfri. Lag grupper av krukker i forskjellige høyder som gir et ryddig og vakkert blikkfang. Velg hardføre blomster til krukkene som tåler å tørke ut. Pelargonia finnes i forskjellige høyder og farger og er hardføre blomster som passer godt i krukker det samme gjør også hortensia.  Vannkanne i farget plast eller sink er dekorative blikkfang på uteplassen, det samme er også grupper av lykter i forskjellige høyder og farger. Det skaper stemning på uteplassen. Velg stil på lyktene som passer uteplassen din. Sink er fint til nostalgisk og romantisk stil og stål er lekker til klassisk og tidløs stil. Lykter finnes hos de store interiørkjedene eller gjør kupp hos de forskjellige interiørbutikkene på nett.

Linker:
Himmelrommet

Plantasjen

Jernia
Coop
Smart Club
Byggmakker
Dinside - grillguide
Craig
Grillkongen

Vakre sommerfugler - både ute og inne
Vi skal så smått begynne å plante både inne og ute. Hva med å bruke sommerfugl blomsterpinner i sammen med blomstene? De tar seg godt ut, og man blir munter av å se på dem. Det er fargerike sommerfugler i fjær med 50 cm pinne (kan reguleres). De vakre sommerfuglene finnes også som magneter.  Bruk disse flotte magnetene til å henge opp huskelapper med. Muntre flotte farger som lyser opp i hverdagen vår. For mer info finner du på:: www.kalimera.no  


Grønn gleder...

Gleden ved å plante vakre sommerblomster eller urter gjør godt for både kropp og sjel. Med den praktiske hageredkapskurven fra Ahlens gir inspirasjon til å gå ut på terrassen eller i hagen for å plante. Lag gjerne din egen grønnsakshage enten du har en liten plass i hagen eller lag din egen frukt- eller grønnsakskrukke enten du fylle den med tomat eller hageblåbær. Den fine kurven gjør seg fint på terrassen og har også plass til hagehansker og spruteflaske. Fjerner du jevnlig utgress og gjødsler sommerplantene dine får du store og vakre planter som trives. Les mer her.
Vårinspirasjon inne og ute
Sett av litt tid og skap vårinspirasjon både inne og ute. Bildet viser vakre grønne vaser laget av 2 vannflasker fra den franske vannprodusenten Perrier og 2 flasker Certo gele. Vask flaskene godt slik at du får fjernet etikettene og du har 4 vakre og trendy grønne vaser. 

Skap forskjellige stemninger med ulike blomster. Rosa blomster skaper en romantisk stemning, blå blomster gir et maritimt preg og hvite blomster gir en ren stil.

La deg inspirere av den vakre grønne designvasen Swing Lime fra Steninge Slott eller den grønne vasen Shape Lime fra Holmegaard eller lag dine egne grønne vaser som vist på bildet. 

Her er våre tips til grønne vår fornyelser:

- stolputer i grønt og hvitt til terrassen eller kjøkkenkroken
- dekkebrikker i grønt og hvitt passer både ute og inne
- servise i grønt for eksempel designserien Dinera fra Ikea
- stort grønt fat fra for eksempel Mateus fylt opp med grønne epler
- urter lukter godt og passer like godt inne som ute
- duftlys i grønt finnes i ulike størrelser og dekorative både ute og inne
- vakre grønne einere og buskbum pynter opp ved inngangsdør og på terrassen
- vannglass i grønt pynter opp sammen med servise i hvitt
Sommerparty
Enten du planlegger stort eller lite sommerparty, er blomster en viktig del av detaljene. Har du hage, terrasse eller balkong er sommeren perfekt tid for uteparty. Med parasoll, vindseil eller markiser beskytter du mot regn og sterk sol. Velg deg en farge for festen og la fargen gå igjen i detaljene på festen.
Detaljer kan være alt fra blomster, vaser, blomsterpotter, servietter, duk, lys, lykter, store fat, puter til tepper. Med sommerens fantastiske blomsterutvalg, velg deg gjerne blomster fra en blomstereng eller egen hage. Vårt tips er at ved å fylle blomsterpotter opp med litt stein som gjør de stabile og lage en stor og lav bukett. Da skaper du en følelse av en blomsterpotte fra en blomsterbutikk. Sett pottene ved inngangsdøra og på bordet. Smart tips for å lage flotte blomsterdekorasjoner både ute og inne til ditt neste sommerparty.
Velkommen inn... 
Inngangspartiet er en viktig del av boligen din. Her kan du med en fin krukke året rundt gjøre boligen til et hyggelig ansikt utad.
Krukker finnes i forskjellige prisklasser, materialer og størrelser. Velg en krukke eller kasse som passer stilen på din bolig. Bildet til høyre viser en fin terrakotta krukke fylt opp med en liten vintergrønn plante, Erica, Prydkål og Eføy samt 2 fine smijernslykter (Plantasjen). Lykter er dekorativt og finnes i flere forskjellige materialer, størrelser og prisklasser. Varier med mørke smijernslykter om vinteren og hvite lykter om sommeren.
Til jul kan du legge på ekstra røde epler og kongler for en varm julestemning...
Smarte vanningstips
Er du mye ute å reiser eller har en hektisk livsstil og er lite hjemme, da er det lett å glemme å vanne blomster og planter. Hos din lokale blomsterbutikk eller hagesenter kan du kjøpe en pakke med sorte vannbrikker. En smart brikke som gjør at du kan vanne blomster og planter kun hver 14. dag. 

Perfekt når du vil ta vare på blomster og planter, men vil slippe å vanne hver uke. Planten trekker til seg nok fuktighet den ønsker via vannbrikken. En smart investering for dine blomster og planter.

Dette trenger du:
- Vann brikker fra din lokale blomsterbutikk eller hagesenter

Fremgangsmåte:
Er blomsten eller planten tørr, vann først godt. Væt vannbrikken godt under kaldt vann ved første gangs bruk. Legg så vannbrikken i bunnen av potteskjuleren. Fyll opp med 2 dl vann i potteskjuleren. Sett blomsten eller planten ned. Etter ca 14. dager løft opp planten og etterfyll med nye 2 dl vann. Vannbrikken byttes ut etter ca 6 måneder.

Vakre krukker til hagen 
En eller flere krukker i terracotta er dekorative blikkfang i hagen. Det norske firmaet Krukkeriet er importør av vakre urner i forskjellige design, størrelser og prisklasser. De frostsikre urnene kommer fra Italia. Krukkene kan bestilles på deres nettshop. Her finner du stort utvalg av  vakre håndlagde urner til stuen, entreen eller ved inngangsdøren. Krukkeriet har også Cafe og Galleri. Les mer her.
Tips til sunne og vakre planter i krukker
En grunnregel for sunne og vakre planter er god balanse mellom lys og temperatur. De fleste stueplanter vil ha mye lys, men ikke alle planter trives i sterkt solskinn. Det finnes også planter som kan pynte opp på de stedene i huset der det kommer mindre lys til. Minst like viktig er riktig jord og gjødsel for å bringe frem det beste i krukkeplantene. Her er tips til sunne og vakre planter i krukker:

Orkidé-stell
Orkidéen inntar de norske vinduskarmene og blir stadig mer populær. Ingen andre blomster fanger interessen og appellerer til fantasien slik som orkideer. Det finnes mer enn 30.000 orkidéarter og de finnes i naturen over hele verden. Bayer Garden Orkidéjord  er en spesialjord som gir den mest naturlige grobunn for orkidéer. Strukturen på jorden gir optimale betingelser for at orkidéer skal trives og gi langvarig blomstring. Orkidéjorden er basert på ekte pinjebark fra middelhavsområdet og sphagnumtorv som holder på fuktigheten. Næringsinnholdet er nøye sammensatt for å gi best mulig vekstvilkår og varer i seks uker. Kombinasjonen gir en porøs jord uten risiko for klumper i krukken. Blandingen slipper igjennom lys og surstoff til rotsystemet. Dette hindrer at røttene råtner.  

Citrusplante-stell
Citrusplanter liker lett og luftig jord. Vannoppsamling er katastrofalt for disse plantene, da de normalt vokser og trives på ganske tørre steder som for eksempel i Asia. Citrus i krukker i norske hjem trenger ekstra gjødsel for å blomstre og trives.  Bayer Garden Citrusgjødsel  er spesielt utviklet for citrusplanter, men er også ideell til andre middelhavsvekster som Nerium, Hibiscus og Bougainvillea.  Citrusgjødselen er en mikronæring som er spesielt tilpasset disse vekstene.  

Gjødsling av krukkevekster 
Ved bruk av Bayer Garden Blåkorn Krukkevekstnæring  trenger du bare å gjødsle krukkeplantene en gang i sesongen. Dette er en harmonisk sammensetning som sikrer vekstenes behov for næring på en optimal måte. Blåkorn har vært en klassikeren innen gjødsel i mange år.

Beskyttelse for krukkevekster
Provado Bladlus-Pin er en insektspinne som beskytter potteplanter mot alle typer lus. Dette er en unik pinne som stikkes ned i jorden og tåles av alle typer krukkevekster. Pinnene virker i opptil åtte uker.
www.husoghage.bayer.no

Et hjerte av kastanjer 
En hjemmelaget dørkrans er vakkert. Med kastanjer kan du lage mye fint. Vi har brukt ståltråd for å tre på kastanjene og et tynt borr som du trenger for å lage hull i kastanjene. En liten ranke med eføy er satt på tilslutt for å pynte opp. Heng kastanjekransen på døren ved å binde en liten løkke av ståltråden rundt hjertet i hver hjertebue. Lag et par ekstra hjerte kranser i mindre utgaver som du kan gi bort som vertinnegave til pynt på en dør eller i et vindu. 
Fornyelse av gammel hagebenk 
En gammel og slitt hagebenk er klar for fornyelse. Invester et par kvelder og du har en ny hagebenk. Velg farge som passer huset ditt eller velg en farge som gjør benken til et blikkfang. Denne benken var opprinnelig brun men eieren ønsket en ny farge og grønt passer fint i kombinasjon med smijern. Dette trenger du: slipepapir, stålbørste, malingsskrape, pensel og utendørsmaling. Slik går du frem:

Kveld 1:
Start med å vaske benken godt med kraftvask slik at du får fjernet gammel skitt. Fortsett med grovt slipepapir f.eks 80 for å fjerne løs maling og avslutt med f.eks 150 for å få en jevn overflate. Eller du kan også bruke stålbørste for å fjerne løs maling.  Velg om du vil grunne benken eller om fargen som sitter der fra før kan fungere som grunning. I dette tilfellet har eieren valgt å male benken ett strøk med hvit utendørsmaling som en grunning.
Kveld 2 og 3:
Når benken er helt tørr, maler du 1. strøk i ønsket utendørsmaling. Kveld 3 maler du 2. og siste strøk maling. Benken er nå klar for en ny sesong i hagen. Ved årlig vedlikehold, kan du glede deg over en ny hagebenk enten foran inngangsdøren, i hagen eller på terrassen. En hagebenk er dekorativ og pynter opp uansett årstid. En stor krukke/tønne med en vintergrønn plante og et par lykter i f.eks. smijern (Plantasjen) lyser opp i høst og vintermørket. 

Fornyelse av hekken
Hekken er en ofte glemt sone i hagen. Høyt ugress gjør jobben til en liten utfordring. Sett av et par kvelder og du får igjen en fin hekk til glede for deg selv og naboen.
Ett nytt lag med singel bestilt fra lokalt pukkverk, gir veien et rent og ryddig utseende. Dette trenger du av utstyr: kantklipper, hekksaks, spade, arbeidshansker, aviser (markduk) og dekkbark og lignende.
Slik går du frem:
Kveld 1:
Høyt ugress utenfor hekken  fjernes med kantklipper. Høyt ugress mellom hver plante  fjernes først med hekksaks. Så rives ugresset opp med hendene eller graves opp med spade. Hekk uten vedlikehold gir et rotete og uflidd inntrykk. Det samme gjør også veien der ugress trenger seg frem mellom gammel singel.

Kveld 2:
For å forhindre at ugress kommer tilbake, bruk enten markduk eller våte aviser som underlag før du legger på dekkbark eller dekorstein, skjell eller ren jord. Da er hekken ferdig! Mer info om vedlikehold og råd om hekk finner du hos: Plantasjen og Hagelag. Ett nytt lag med singel bestilt fra lokalt pukkverk, gir veien et rent og ryddig utseende.
Inspirerende sommergleder...
Det er sommer og ferietid. Sol, vann, sandstrand, badeliv, myggstikk, duftende blomster, fisketur, hengekøye, båttur, skjell, krabber og uteliv er symboler på sommergleder. Har du hjemmeferie, lag dine egne sommergleder. Hva med en liten fornyelse på terrassen eller i hagen din? Bildet til høyre viser krukker fylt opp med gule sommerblomster. Foran står en sinkkrukke fylt opp med vann med flytelys og gule blomster. Sinkkrukker fylt opp med sand, skjell og telys pynter også opp og gir en fin kveldsstemning.
Planlegg våren nå!

Mars
Det er mars og til for å planlegge våren og sommeren.  Start med å lage en plan over hagen din, enten du har stor eller liten hageflekk eller en terrasse med plass til krukker og blomsterkasser. Sett opp en liste over hvilke grønnsaker, urter og blomster du vil ha i år.  Mens du venter på at det skal bli varmere ute, kan du skape litt vår inne. Fyll opp kurver, vaser og krukker med krokus, hortensia, påskeliljer og liljekonvall og du kjenner vårduften gir deg overskudd og inspirasjon! 
Tulipaner finnes i alle farger og fargerike anemoner, blå riddersorer og brudeslør lager en flott bukett.  Friske blomster rundt deg gir både deg og rommet en fornyet energi og en ekstra fin ramme rundt et måltid. Nå er tiden for å bestille frøkataloger pr internett.  Enten du vil fylle opp krukker på terrassen eller planlegger nye sommerbed i hagen din. Her har du forslag til steder på nettet for å bestille frøkataloger; Hagegleder, Neslon, Weibulls og Impecta. Å plante frø for å høste egne urter, grønnsaker og blomster er morsomt for hele familien!Tid for å så frø!


April
Det er april og tid for å kjøpe inn frø enten du vil så urter, grønnsaker eller blomster. På hagesentrene finnes et stort utvalg av forskjellige såkasser både med og uten torvbriketter. Fordelen med brikettene er at det letter arbeidet med å plante ut plantene. Det går også fint så  frø i melkekartonger som er en miljøvennlig 
bruk av melkekartonger. Det er kanskje litt mer jobb, ved at du som regel må ha flere melkekartong enn hvis du velger såkasser. Velg den løsning som passer deg best. April er ellers tid for følgende:
- rydde og fjerne gammel kompost 
- rens opp og luk vekk ugress i bed og krukker
- løs opp det øverste jordlag og gjør klar for en ny sesong
- strø gjødsel, 7 - 10 kg fullgjødsel pr 100 kvadratmeter til plen, 50 g pr kvadratmeter til prydbusker og bærbusker
- skjær godt tilbake hekkplanter som poppel og snøbær
- skjær og fjern gamle kvister ved syrin og andre prydbusker
Mer inspirasjon finner du på Hagelagets nettsider.


Pynt opp til festdagene i mai!

Mai
Det er mai og solen gir varme til såkasser i vinduskarmen. Med 1. mai og 17. mai like rundt hjørnet, er det tid  for å pynte opp til festdagene som kommer. Pynt gjerne opp med blomster i rødt, hvitt og blått( blå lobelia, hvite prestekrager og røde pelargonia foran inngangen og flagg. Det beste er å vente til rundt 17. mai for å være helt sikker på å unngå nattefrost og uventet snøfall. Det er tid for å fortsette ute med utplanting av det du har sådd inne. Eller kjøpe inn planter du liker og sette ut i krukker, kasser og bed. Sink finnes i mange utgaver og er et morsomt blikkfang i hagen. Sinkkrukker, baljer og vannkanner får du rimelig hos Ikea. 
Mai er ellers tid for følgende;
Fortsatt å så, som f.eks:
- spinat
- tidlig poteter
- krydderplanter

Når heggen blomstrer kan du så;
- erter
- agurker
- bønner
- rødbeter

Plant ut kål, selleri, løk og purre. Tomatene plantes ut når de har 4-5 blader. Klipp evt. plenen og legg avklippet i komposthaugen og rundt busker.

Så sommerblomster som f.eks;
- kornblomst
- blomkarse
- ringblomst
- brudeslør

Tynn grønnsaker og ettårige blomster og luk vekk ugress.


Har du drivhus, sett ut såkasser, mens du forbereder stedet der du skal dyrke, enten det er en jordflekk, krukke, kasser eller baljerr. 
Mer inspirasjon finner du på Hagelagets nettsider.


Tid for å luke i grønnsaksbed

Juni
Endelig er sommeren her. Eple- og kirsebær trærne blomstrer og det dufter deilig av syrin. Snart er det St. Hans og den beste tiden på sommeren ligger foran oss. Det gror i hagen av både blomster og ugress. Ta vare på sommerkveldene og vær ute og nyt de lange kveldene. Er det kjølig, invester i terrassevarmer som finnes i flere modeller og prisklasser. Det forlenger utesesongen! Har du plass til drivhus er det en morsom og lærerik hobby. Her kan du høste alt fra tomater, agurk, paprika, druer....  Drivhus finnes i forskjellige utgaver og prisklasser. Det du ser en del av på bildet, er et lite drivhus til kr. 2900,-. 

Juni er tiden inne for følgende aktiviteter på terrassen og i hagen;
- tid for å høste tidlig grønnsaker
- tid for å fjerne ugress bed 
- vann rikelig hver kveld
- hekk klippes
- høst rabarbra før den blomstrer
- høst gressløk og legg den i fryseren
- bind opp høye stauder
- vann roser med såpevann
 - legg bark rundt planter som hjelper å holde på fuktigheten
- plant tagetes for å unngå ugress og sykdommer


Jordbærtid!
Foto: SH

Juli
Det er ferietid. For deg som reiser vekk et par uker, gi beskjed til en hyggelig nabo eller venn, og be de passe på hagen/terrassen mens du er på ferie.
For de som har en liten grønnsakshage, er juli tid for jordbær og rabarbra.
Kos deg med hjemmelaget dessert, kaker og syltetøy. Frys ned og kos deg utover høsten og  vinteren.

Juli er tiden inne for følgende aktiviteter på terrassen og i hagen;

- tid for å høste bla.a. jordbær og grønnsaker
- fjerne fortsatt ugress i bed 
- vann fortsatt rikelig hver kveld
- avblomstret syrin kan gjerne klippes
- høst rabarbra før den blomstrer
- høst gressløk og legg den i fryseren
- bind opp høye stauder
- fjern visne roser, da kommer det raskere opp nye
 - legg bark rundt planter som hjelper å holde på fuktigheten
- plant tagetes for å unngå ugress og sykdommer
- gjødsle kål, purre, selleri og gulerot litt kalksalpeter
- lag din egen ugressmiddel, kok opp brennelse og la det avkjøle og vann grønnsakene 
- brett kålbladene over blomkålhodene for at de skal holde seg hvite
- ta toppen av brokkoli, så danner planten nye blomster langs stilken
- kryddervekster høstes like før blomstring og henges opp til tørk i små buketter på en mørk og kjølig plass.


Egen avling smaker best!
Foto: SH

August
Sommeren er på hell og det er tid for å høste for den som har en egen grønnsakshage eller en liten urtehage. Nå er tiden for å høste solbær, rips og annen frukt samt sukkererter, nepe, rødbete.... Ta deg tid og rydd opp i bed og gjør de sakte klar for vinterdvale.

August er tiden inne for følgende aktiviteter på terrassen og i hagen;
- tid for å høste solbær, rips og grønnsaker
- fjerne fortsatt ugress i bed 
- vann fortsatt rikelig hver kveld
- avblomstret syrin kan gjerne klippes
- bind opp høye stauder
- fjern visne roser, da kommer det raskere opp nye
 - legg bark rundt planter som hjelper å holde på fuktigheten
- lag din egen ugressmiddel, kok opp brennelse og la det avkjøle og vann grønnsakene 
- ta toppen av brokkoli, så danner planten nye blomster langs stilken
- kryddervekster høstes like før blomstring og henges opp til tørk i små buketter på en mørk og kjølig plass
- tomatene toppes over fjerde-femte klase
- sett støtte rundt frukttrær
- kjøp inn knoll og lok for vårens blomstring


Foto: SH

September
Det er høst i luften og tid for å ta inn de siste vinterepler. Det er også tid for å sette løk i jorden, enten du liker krkus, narisser eller tulipaner.  Lag en liten plan på hvor du vil ha hvilke løk for terrassen og hagen. Velg ut krukker som passer og forbered en frodig vår.  Har du en gammel benk du vil fornye, sett av en fin høstdag og mal i vei  så du har en flott benk klar neste vår!
September er tiden inne for følgende aktiviteter på terrassen og i hagen:
- stauder kan deles og plantes om
- plant toårige planter som stokkråder, tusenfryd og busknellik ut på voksested
- vintergrønne planter vannes godt
- ta opp dahlier og annen blomsterløk før frosten kommer ( rens og legg de i kasse med tørr muld i kjeller)
- rydd godt rundt i hagen og fjern tørre kvister
- samle inn frø som du oppbevarer mørkt og tørt i en papirkonvolutt


Foto: SH

Oktober
De vakre høstfargene er nydelige og høstluften er herlig. Nå er tiden inne for å forberede terrasse og hage for en lang og kald vinter. Lag deg en stor termos med kakao og sett av et par ettermiddager til opprydding i hagen. Det gjør godt for kropp og sjel.  Med vakre høstblader og tørr kvister kan du lage en fin høstdekorasjon, enten i en høy vase eller binde en flott høstkrans til døren.
Oktober er tiden inne for følgende aktiviteter på terrassen og i hagen:
- slå plenen for siste gang
- hypp rundt jorden rundt rosebusker og legg på nytt lag torv/bark
- ta opp sommerblomstene og legg de i komposthaugen
- kalk plenen hvis du glemte det på våren ( 10 - 30 kg pr 100 m2)
- bind opp klematis
- kle inn vintergrønne vekster med strie eller granbar
- bind bærbuskene sammen i toppen, så brekker de ikke ved store snømengder
- spa opp grønnsakshagen og gjør den klar for neste vår
- rydd inn hageslangen, hageredskaper og rengjør disse for vinteren
- pynt opp med Erica og andre flotte høstplanter ved inngangen  
  Interiørbutikker
...........................
Interiørbøker
.....................
 Til salgs
  > Leilighet
  > Hus
  > Hytter
  > Eiendom
.....................
 
Til leie
  > Hus
 
> Hytter
............................
  >
Finansiering
  > På flyttefot?
  >
Boligkatalog
.....................
 
> Enøk
  > Sikkerhet
  > Lover og
  > regler
......................
  > Marked
  > Antikviteter
  > Messer 
  > Utstillinger
......................
  > Interiørkurs    
.....................
  
> Stilhistorie
 
 Copyright 2011© balanse | Kontakt oss  | Ansvarlig redaktør: NH Henningstad
Råd som søkes er på eget ansvar og vi holdes ikke ansvarlig for utfallet av dem.